A banán
Adry 2005.05.09. 12:46
A banán az egyik legízletesebb és egyben legtáplálóbb gyümölcs. Az almához hasonlóan ősidők óta termesztik, és úgy tartják, hogy Ázsia trópusi részéről származik. Többnyire nyersen fogyasztjuk, de többféleképpen elkészíthető. A banánt érdemes beiktatni étrendünkbe, mert nagyon egészséges, rostokban gazdag gyümölcs.
Vitamintartalma sem elhanyagolandó, sok benne a folsav, az ásványi anyag, elsősorban a magnézium és a kálium. Jelentős káliumtartalma miatt különösen ajánlott a magas vérnyomással és a szívérrendszerbeli problémákkal küszködő betegeknek. Egy banán egynegyed részét fedezi egy gyerek napi C-vitamin szükségletének. Ezen kívül kevés nátriumot tartalmaz és koleszterinmentes. A banán fogyasztását javasolják a sportolóknak, energiát ad és káliumtartalma miatt segít megelőzni az izomgörcsöt. A fogyókúrázók általában hanyagolják a banánt, mert azt gondolják, hogy hizlal, pedig csupán 100 kalóriával növeli napi adagunkat, gyorsan eltelít, csökkentve éhségérzetünket.
A nyers banánt éretten együk, ellenkező esetben, mivel a gyümölcsben lévő keményítő még nem alakult át cukorrá, sokkal nehezebben emészthető. Az érett banán jó a székrekedés ellen, míg az éretlen, szinte még zöld banán segít a hasmenésen. A hasmenés kezelésére javasolják a főtt rizst banánnal; jót tesz a gyomornak és gyorsan hat. Állítólag a Kanári-szigetekről származó banán az egyik legfinomabb; könnyen felismerhető apró méretéről, és arról, hogy többnyire akkor szállítják a piacokra, üzletekbe, amikor még érőfélben van.
A még éretlen banánt meg lehet főzni, sütni vagy párolni, éretten pedig érdemes sütőben megsütni. Nyersen akkor a legjobb, amikor a héja sárga és egy-két barna folt már megjelent rajta. A banánt leggyakrabb nyersen fogyasztják desszertként, gyümölcssaláta részeként, tízóraira vagy uzsonnára. Egzotikusabb fogásoknál gyakori kísérője húsoknak, halaknak. Tálalhatjuk süteményekkel is vagy megsütve csokoládé öntettel. A meghámozott banán viszonylag gyorsan megbarnul, ezért ha torta vagy gyümölcssaláta díszítésére szánjuk, locsoljuk meg egy kis citromlével.
|