Házilag IV.
Adry 2005.03.04. 23:23
Tápláló quinoa-maszk - a fiatalos arcbőrért
Hozzávalók: 2 dl joghurt, negyed csésze szójatejben megfőzött quinoa, 2 csepp mimózaolaj, 2 tojás sárgája
A quinoát főzzük meg szójatejben, majd hagyjuk kihűlni. A hozzávalókat tegyük turmixgépbe és keverjük el jól. A pépet kenjük fel a megtisztított arcbőrre és a nyakunkra is, pihenjünk 10-20 percet maszkban, majd mossuk le meleg vízzel. Fontos: a quinoát ne főzzük cukros tejben, a cukor segíti a ráncok kialakulását.
Mire jó a quinoa? - fehérjében gazdag, tápláló hatású gabonaféle - öregedésgátló és megakadályozza a vízvesztést - magnéziumban, foszforban, A-, E-, D- és F-vitaminban gazdag
Mire jó a szójatej? - tápláló hatású - helyrehozza a Nap okozta károkat, és rugalmasítja a bőrt Mire jó a mimózaolaj? - regenerál és stimulálja a bőr védekező rendszerét, elősegíti a természetes bőrmegújuló folyamatokat
Mire jó a tojás sárgája? - gazdag E- és F-vitaminban - tápláló, serkentő hatású
quinoa:
Quinoa a köleshez hasonló szemes termény, amely a világon a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona. Dél-Amerika kultúrnövénye, a spanyol hódítás előtt a kukorica, burgonya és a bab mellett alapvető élelmiszer volt. Termesztése Kr. előtt 5 ezer évre nyúlik vissza. A legrégebbi termesztett formáját Peruban találták. További quinoa ültetvényeket Argentínában, Bolíviában és Chilében találtak. Az indiánok a magon kívül, a leveleit zöldségként fogyasztották, növényi szárát állati eledelként hasznosították.
A növekvő gazdasági nehézségek idején a 70-es években, Bolíviában és Peruban a quinoa és az amarant ismét fontos szerepet játszott, mint hazai termesztésű növény.
Quinoa egy lágyszárú, egynyári növény, mely 2 m magasságig is nőhet, levelei és megjelenése a fehér és piros libatopfélékhez hasonlít.
Táplálkozáskutatók az utóbbi évtizedekben pontosan analizálták a quinoát és előnyeit.
Nagyon sok fontos vitamint és nyomelemet tartalmaz, különösen káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, ezenkívül B vitaminokat, C vitamint, karotint.
Fehérje-tartalma magas, 15,2 % (rizs 7,4 %, búza 11,7 %) és az összetétele is előnyös. Gazdag lysinben, ami azon életfontosságú fehérjék közé tartozik, amit a szervezet önállóan nem tud kialakítani.
Elkészítése egyszerű, felhasználási lehetősége határtalan – pikáns főételként vagy köretként, levesekbe betétként, salátákhoz, darálva müzlibe, lisztjét kenyérbe, süteménybe, palacsintába és különböző variációkban desszertként.
- gluténmentes
- minden fontos aminosavat tartalmaz
- nagyon gyorsan csírázik
- nagyon jól emészthető
|