Őszi hangulatok a lakásban…
Adry 2004.11.28. 14:00
Ilyenkor ősszel a természet szebbnél szebb színekkel varázsol el bennünket. Az ezer színben pompázó erdőket járva, a talpunk alatt ropogó avarszőnyeggel terített parkokban sétálva még a felnőttek is szívesen gyűjtik a bordós, barnás őszi leveleket, és hajolnak le a tüskés ruhájukból kibújt fényes gesztenyékért.
A kirándulások alkalmával gyűjtött kincsek azután otthon jobb esetben egy vázába kerülnek, de általában az asztalra téve száradnak meg. Pedig néhány apró kellékkel hangulatos őszi kompozíciókat készíthetünk.
A gyümölcsöstálat a kertből szedett színes virágcsokorral még vonzóbbá tehetjük. A virágok tartósabbak lesznek, ha az alsó leveleket leszedjük, és a szárakat éles késsel ferdén visszavágjuk.
Valóságos műalkotás készülhet, ha a kirándulások alkalmával szedett terméseket, leveleket egy átlátszó üvegvázába rétegezzük. A váza tetejét ragasszuk le egy nagy levéllel, így nem porosodik. A levélre száraz virágokból, gyümülcsszeletekből záródíszt készíthetünk (lefújhatjuk hajlakkal, akkor tovább szép marad). Ha az üvegbe kerülő kompozíciót nem találjuk elég változatosnak, szárított gyümölcskarikákkal színesíthetjük.
A kertből szedett rózsákat szárítsuk meg, de nem hagyományos módon. A virágszárat vágjuk le, a fejeket fektessük újságpapírra, a szirmokat húzzuk szét úgy, hogy a virág közepén lévő porzók látszódjanak. Száradás után a rózsákat tegyük lapos tálba.
Gyümölcsszárítás Narancsot, citromot, almát és kivit is száríthatunk mikrosütőben. A gyümölcsöket héjastul vágjuk félujjnyi vastag szeletekre, és óvatosan szárítsuk ki a mikróban. Minden gyümölcs más hőfokon szárad megfelelően, a nedvességtartalmától függően. Ezért kísérletezzük ki a legideálisabb fokozatot. Akkor tudjuk díszítésre felhasználni a szeleteket, ha kopogósra száradtak.
|