A szép bőr diétája
Adry 2004.10.23. 19:24
Van néhány bőrszépítőszer, amely nem új találmány, de nagyon hasznos dolog. Ezek nem tégelyekben, hanem a hűtőszekrényben és a konyhában találhatók. Megfelelő táplálkozással sokat tehetünk azért, hogy bőrünk egészéges, szép és sokáig fiatal legyen.
Bőrgyógyászok és kozmetikusok gyakran hangoztatják, hogy a bőrproblémák kezelésének első lépése nem külső változtatás, hanem belső, azaz táplálkozási szokásaink megváltoztatása. A megfelő diéta csodákat tehet, teljesen megszépítheti a bőrt. Ha megadjuk a bőrnek a szükséges tápanyagokat, akkor napról napra képes megújítani magát, rugalmas lesz, és képes eltávolítani a káros méreganyagokat is. A bőr folyamatos védelemre szorul. Legfőbb ellenségei a szabad gyökök - helytelen táplálkozás vagy erős napsugárzás hatására keletkeznek -, melyek a bőr simaságáért felelős kollagént is károsítják. A kollagén csökkenése szorosan összefügg a ráncok kialakulásával. A szabad gyökök okozta károsodás ellensúlyozásaként ajánlják a különféle antioxidáns tartalmú krémeket, illetve ételféleségeket.
Mely a bőrápolás legjobb stratégiája? Egyfelől a bőr - melynek felső rétege 28 naponként lecserélődik (lehámlik, ezt segíti elő a bőrradír is) - külső ápolása fontos, a bőr mélyebb rétegeit pedig az ételekkel bevitt antioxidánsokkal, vízzel, megfelelő zsírokkal kell táplálnunk. A felszíni problémák - mint pl. a bőrszárazság - kevésbé befolyásolhatók belülről, ugyanakkor a jól felépített diéta könnyen hatással lehet olyan belülről kinduló változásokra, mint a ráncosodás vagy a pattanások megjelenése (akné).
A táplálkozás és az arcbőr színe, árnyalatai között is szoros öszefüggés van. Vannak bőrbarát és a bőrnek kifejezetten ártó ételféleségek. A telített zsírsavakról, amelyből sok van a baconszalonnában vagy a brie sajtokban, tudjuk, hogy jelentős szerepük van az artériák eltömődésében, a szűkületek kialakulásában. Ezek a zsírok azokat a hajszálereket is eltömítik, amelyek a bőrsejtekhez szállítják a tápanyagokat - írta Nicholas Perricone, a Yale University School of Medicine bőrgyógyásza. Könyvében azt is kifejti, hogy sok cukor károsítja a kollagént is, így a bőr petyhüdt, rugalmatlan lesz, és barna foltok jelennek meg rajta. Dr. Perricone egy speciális diétát dolgozott ki azoknak, akik szeretnék bőrüket megújítani és egészégesebbnek látni. A háromnapos diéta főbb alkotóelemei a lazac, gyümölcsök, zöldségek és az olívaolaj. A kúra után a bőr sima, rugalmas és élénkebb színű lesz. Olyan betegnek is ajánlják, akik régóta eredménytelenül küzdenek bőrproblémával, pl. pattanásos bőrük van.
|