Zsírégető almaböjt :)
2007.04.07. 11:41
Lomhának, kövérnek érzed magad? Szervezetednek alighanem pihenésre van szüksége. Beszéld rá magad egy rövidke, háromnapos böjtre, amellyel naponta fél kilót is leadhatsz.
Annyi hámozatlan almát ehetsz, amennyit csak akarsz - az étkezések között kétórás szünetekkel. A szomjúságot csapvízzel, ásványvízzel, cukormentes almalével oltsd (napi két liter).
Az almában rengeteg létfontosságú anyag található (pl. vitaminok, enzimek), de alig van kalóriaértéke (100 g-ban 55 kcal). A sejtek energiához jutnak, csökken a szervezet méregtartalma, gyorsul a zsírégetés, felpörög az anyagcsere. A tudomány eddig több mint 300 egészségjavító anyagot talált az almában. Ezek egymással 30 000 kémiai vegyületet alkotnak.
Sorra vesszük a legfontosabb hatásokat:
Seprű, zsilip - A ballasztanyagok (cellulóz, pektin) úgy működnek a szervezetben, mint a takarítónők. Seprűként vándorolnak a bélcsatornában, és megkötik a mérgező bomlási anyagokat, baktériumokat.E fontos vegyületek zsilipként szorítják ki a mérgeket, salakanyagokat, anyagcsere-maradékokat. Erősítik és edzésben tartják a bél izomzatát, és serkentik az emésztőnedvek termelődését is.
Éhség ellen - A pektin a gyomorban megduzzad, és gondoskodik arról, hogy tartós jóllakottság alakuljon ki. Az almaböjt során nem tapasztalható éhségérzet. A pektin ezenkívül megköti a zsírokat és a koleszterint, amelyek így könnyebben eltávoznak a szervezetből.
Viszlát, édesség - Az almában lévő gyümölcscukor miatt az ember nem kívánja az édességet. Ez a vegyület kiegyensúlyozza a vércukorszintet, és felfrissíti a szervezetet.
Jobb emésztés - Az anyagcsere csak semleges vagy lúgos környezetben képes szinten maradni. A szervezet viszont a helytelen táplálkozás miatt rendszerint túlnyomóan savas kémhatású. Ezért halmozódik fel annyi salakanyag és anyagcsere-maradék. Ám így kevesebb kalória ég el (az anyagcsere szinte teljesen blokkolt állapotában). A zsír makacsul megmarad a sejtekben. A gyümölcssavak, de mindenekelőtt az almasav ezzel szemben lúgos kémhatást eredményez: savtalanítja a szöveteket, ezáltal élénkíti az anyagcserét. Több kalória ég el, és a zsírok jobban lebomlanak.
Javuló ellenálló képesség - A kutatások szerint a rendszeres almafogyasztók ritkábban fáznak meg. Az alma magas C-vitamin tartalma fokozza a szervezet ellenállását, sőt szinte megnyitja a zsírsejteket, és erősíti a kötőszövetet.
Erős idegek - A magnézium idegnyugtató- és erősítő hatása közismert. Ily módon a diéta alatt is megőrizhető jó közérzetét. A magnézium olyan enzimeket is serkent, amelyek elszállítják a zsírokat a sejtekből.
Kevesebb víz - Az almában lévő kálium fokozza a veseműködést, kizsilipeli a vizet a szervezetből, és az emésztésnek is jót tesz.
Forrás: www.nana.hu
|