Barack
2007.01.21. 13:33
A sárga minden árnyalatában pompázó, csorgó levű, mézédes, rostos finomságokkal nem lehet betelni. S hogy ragacsosak leszünk tőlük? Ki bánja? Hisz ez jelzi, hogy édes, érett, lédús gyümölccsel van tele a markunk.
Ezek után már csak az a kérdés, hogy sárgát, kopaszt vagy őszit válasszunk? Mindhárom gyümölcs egyaránt egészséges, vitaminokban és tápanyagokban gazdag, rostos, lédús és alacsony kalóriatartalommal bír. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, de kiváló leveseket, szószokat, salátákat, édességeket vagy akár befőtteket is készíthetünk belőlük.
Kajszi vagy sárgabarack
A sárgabarack különleges gyümölcs. Nem pusztán betegségmegelőző hatása és édes íze miatt, hanem azért, mert ez az egyetlen csonthéjas gyümölcsünk, amelynek magjában rejlő - a mandulához hasonló-, puha, fehér belsejét is megehetjük vagy befőttekbe tehetjük. Héja bársonyos tapintású, színe meleg napsárga. A gyümölcs húsa krémesen rostos, jó esetben mézédes, gyümölcslé-tartalma azonban közel sem olyan magas, mint rokonai esetében. A Kínából származó növény a történészek szerint a törökök közvetítésével jutott el hazánkba.
A kajszibarack valódi kincs. 100 gramm energiaértéke mindössze 50 kcal, és rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, kalciumban, foszforban, nátriumban és káliumban. Ezek szerint már napi 10 dkg sárgabarack elfogyasztása fedezi a napi A-vitamin igényünket, nem beszélve a szervezetünk számára fontos béta-karotinról, ami a bőr barnulásához - különösen nyáron - elengedhetetlen.
Gyógyhatásai: - késlelteti a látásromlást - rákmegelőző hatású élelmiszer - optimalizálja az anyagcserét - méregtelenítő hatása jelentős - máj- és érvédő hatása van - segíti a bőr regenerálódását
Őszibarack
Nevét feltehetően az érési időszakáról kapta, és annak ellenére, hogy ma már jó néhány fajtáját különböztetünk meg érési idejétől függetlenül, a köztudatban mint "őszibarack" maradt meg. Az őszibarack vöröses-rózsaszínű héját puha fehér szőrszerű pihék borítják, belseje pedig érettségétől függően meleg narancssárga. Minél sárgább a színe, annál nagyobb az A-, és C-vitamin tartalma. Igen magas a kalcium-, magnézium- és szeléntartalma, így a nyári allergiás időszakban természetes allergiaellenes frissítőnek számít.
Gyógyhatása: - rákmegelőző hatású élelmiszer - természetes antioxidáns - optimalizálja a hormonszintet (ezért különösen a változó korban lévő nőknek javasolt a fogyasztása) - méregtelenítő, tisztító hatású - vértisztító, a tüdőre is gyógyítólag hat - segíti az emésztést - vízhajtó
Nektarin vagy kopasz barack
A kopasz barackként ismert közkedvelt gyümölcsünk nem más, mint az őszibarack egy különleges változata, amely mindössze 60-70 éves múltra tekinthet vissza. Kora nyártól késő őszig megtalálható a zöldségesstandokon, így édes ízét hosszú hónapokon át élvezhetjük. Rokonaihoz hasonlóan igen sok káliumot, A- és B-vitamint tartalmaz, de szeléntartalma sem elhanyagolható.
Gyógyhatása: - gyulladáscsökkentő és vértisztító hatású - segíti az emésztést - idegnyugtató hatású - helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt - idős korban csökkenti a kézreszketést - vérnyomáscsökkentő és értisztító hatású - jó hatással van a májra - serkenti az emésztést - hatékonyan segít légzőszervi gyulladások megszüntetésében - rákmegelőző hatású élelmiszer
|