Hibiszkuszvirág
Adry 2004.10.03. 09:37
...
A gyógynövényboltban núbiai virág, afrikai mályva vagy rozella néven ajánlják, de mindig ugyanarról a hibiszkuszvirágról van szó, a vörös mályváról (Hibisci flos). Gyógyhatású szerként a bokrosan növő mályvacserje, a Hibiscus sabdariffa nevű növény nyíláskor leszedett, szárított virágkelyheit használják fel. Ezt a növényt leginkább Afrikában termesztik, de Kínából, Mexikóból, Thaiföldről és Szudánból is szállítják. A hibiszkuszvirág íze frissítő, savanykás, mert többféle szerves sav (citromsav, hibiszkuszsav, almasav, borkősav) van benne. Aszkorbinsavban (C-vitamin) is gazdag, és teája szép vörös színű. Ha azt akarjuk, hogy egy teakeverék frissítő jellegű, szebb színű vagy savanykás ízű legyen, akkor adjunk hozzá hibiszkuszvirágot. A tudomány valamely haladást ért el a hibiszkuszvirág hatóanyagainak vizsgálatában. Enyhe vizelethajtó hatást tulajdonítanak neki, de görcsoldó hatásról is szó van, és esetleg bélféregűző hatás is szóba jön. Enyhe baktériumellenes hatást is megállapítottak. Ezek azonban nem elégségesek ahhoz, hogy a hibiszkuszvirág a gyógynövények sorában olyan fontos helyet foglaljon el, mint például a kamilla, mégis értékesebbé teszi a teakeverékeket.
|