Főszerepben a citrom (receptekkel)
2006.12.10. 11:30
Más nemzetek konyháit tanulmányozva általában szép számmal találunk citromos recepteket, a magyar étlapokról viszont már nem mondhatjuk el ugyanezt. Pedig az eredetileg Indiából származó gyümölcs az évszázadok során az egész világot meghódította, a görög konyhától a marokkóiig. (most pedig a téli hónapokban egyébként is szükségünk van a C-vitaminra =D citromra fel :P )
A siker titka: a fanyar zamat kiemeli az ételek ízét, emellett magas C vitamintartalmának köszönhetően számos betegség megelőzésében játszik fontos szerepet. A citrom illóolaja serkenti a májműködést, amely a méregtelenítésnél játszik fontos szerepet. Antioxidáns hatása jelentős szerepet játszik a szervezet számára káros szabadgyökök megkötésében.
Marokkói pácolt csirke (4 személyre)
Elkészítési idő: 10 perc + 3 nap pácolás
Tápérték csirkeszeletekként: 159 kcal 13 % zsír 11 % szénhidrát 76 % fehérje 0.4 g rost
Az elkészítés kicsit több előkészületet igényel, de a lépések gyorsak és egyszerűek, így ideális vendégváró fogás. Kiegészítésként csinálhatunk hozzá fűszeres kuszkuszt, illetve salátát citromos öntettel.
1 teáskanál köménymag 1 tk koriandermag 2 ek paprika 1 csipet cayenne bors 1 tk őrölt kurkuma őrölt feketebors, ízlés szerint 2 csésze paradicsompüré 2 közepes citrom héja lereszelve 1/2 csésze friss citromlé (kb. 2 citrom) 4 kicsontozott csirkemell (120 g/db)
Vasból készült serpenyőben pirítsuk 3-5 percig a kömény- és a koriandermagot, majd miután kihűlt, őröljük meg vagy törjük össze mozsárban. Lecsavarható edénybe öntsük bele az őrleményt és az összes többi hozzávalót, a csirke kivételével. Tegyük a hűtőbe 24 órára. Helyezzük a csirkét és a szószt egy edénybe, fedjük le, s tegyük vissza a hűtőbe újabb 36-48 órára. Előmelegített grill vagy barbecue sütőben süssük meg a csirkeszeleteket (kb 4 perc).
Vajas-citromos harcsa 4 személyre
Elkészítési idő 1 óra 60 dkg harcsafilé szeletekben 1 közepes sárgarépa 1 szál póréhagyma 1 kis zellergumó 10 dkg vaj, 1 dl száraz fehérbor 50 dkg burgonya fél citrom leve, só, törött bors
A zöldségeket megtisztítjuk és vékony metéltre vágjuk, a burgonyát hámozás után felkarikázzuk. 5 dkg vajat nagy serpenyőbe teszünk, rárakjuk a zöldségeket, megsózzuk, majd fehérborral felöntve megpároljuk, s hozzáadjuk a burgonyát is. Felengedjük 2 dl fűszeres lével (vízzel). A megsózott halszeleteket belefektetjük a zöldségágyba, és fedő alatt megpároljuk. A maradék - kisebb serpenyőbe rakott - vajat citromlével, sóval, borssal fűszerezzük és felforrósítjuk. Tálaláskor a megpárolt halszeleteket egy tálra tesszük, körberakjuk zöldséggel és a burgonyával, majd leöntjük a citromos vajjal.
|