Pihekönnyű édességek
2005.12.10. 12:25
Kalóriaszegények, egészségesek, mégis csodálatosan ízletesek. Friss gyümölcsökből, ropogós magvakból, illatos fűszerekkel és egy leheletnyi csokoládéval megbolondítva készülnek. Omlósak, zamatosak, csábítóak, de vigyáznak a vonalainkra, sőt, létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat juttatnak a szervezetünkbe. Rövid idő alatt, egyszerű alapanyagokból elkészíthetők, és emelik az ünnep hangulatát, fényét. Tegyen velünk egy ünnepi kirándulást az ízek édes birodalmában! (receptekkel ;) )
Habkarika (habcsók)
Hozzávalók kb. harminc darabhoz: 12 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő, csipetnyi só. (Ha színes karikákat szeretne, egy evőkanál kakaóporra is szüksége lesz.) A díszítéshez színes cukorreszelék.
Elkészítés:
Konyhai robotgéppel verje fel a tojásfehérjét és a csipet sót kemény habbá. Folyamatos keverés mellett adja hozzá a porcukrot, majd a keményítőt is szórja bele óvatosan. (A sötét színű karikákhoz kicsit kevesebb keményítőt használjon, és vele egyidőben a kakaóport is keverje el, fokozatosan.) Az így kapott masszát tegye habzsákba, majd a sütőpapírral bevont tepsire rajzoljon vele kis karikákat vagy halmokat. Habcsókot készíthet teáskanállal is úgy, hogy kis halmocskákat kanalaz vele a sütőpapírra. A karikákat és a halmocskákat szórja meg a színes cukorreszelékkel, majd a közben körülbelül 100 °C-ra előmelegített sütőbe téve lassú tűzön, mintegy háromnegyed órán át szárítsa.
Tipp: * Pár csepp ételfestékkel változatos, fantasztikus színű habcsókokat készíthet! * Ha a sütője nem légkeveréses, a szárítást kitámasztott sütőajtó mellett végezze!
Tápanyagtartalom egy süteményben: 100 kJ / 24 kcal, 0,7 g fehérje, 4,6 g szénhidrát, 0,1 g zsír
Fahéjas mandulatekercs
Hozzávalók körülbelül harminc darab sütihez: 10 dkg őrölt mandula, 12 dkg porcukor, 3 tojásfehérje, 3 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál fahéj, egy kávéskanálnyi vaj, csipetnyi só, 1-2 evőkanál víz. A díszítéshez egy tábla (10 dkg) ét- vagy tejcsokoládés tortabevonó.
Elkészítés:
Az őrölt mandulát és a tojásfehérjét csipetnyi sóval ízesítve egy tálban keverje krémesre. Adja hozzá a porcukrot, a fahéjat és óvatosan a keményítőt is, majd annyi vizet, hogy tejbegríz-sűrűségű masszát kapjon. Gyorsan vajazzon ki egy tepsit, majd finoman hintse meg liszttel. A kilisztezett tepsibe teáskanál segítségével rakjon halmokat a masszából, majd hajlékony késsel vagy műanyag lapáttal simítsa el őket nagyjából 8á10 cm-es négyszögletes lapokká. Közben melegítse elő a sütőt 160 °C-ra, majd a kekszeket süsse mintegy hét percig, amíg világossárgák lesznek. Ezután a műanyag lapát vagy kés segítségével óvatosan szedje le a kekszlapokat a tepsiről, és még melegen formázzon tekercseket belőlük. A tortabevonót apróbb darabokra tördelve vízgőz felett vagy 50-60 °C-os vízfürdőben, folyamatos kevergetés mellett olvassza meg. (Vigyázzon, le ne forrázza magát, és víz ne kerüljön a csokoládés bevonóba!) Majd a már kihűlt tekercseket óvatosan mártsa bele, és rácsra fektetve hagyja őket száradni.
Tipp: * A kekszeket nem forrón, de mindenképpen melegen kell összetekerni, különben összetörnek. Legjobb, ha a meleg kekszeket alufólia lapokra helyezi, majd föléjük is helyez egy-egy lapot, és rögtön rátekeri őket egy fakanál nyelére.
Tápanyagtartalom egy süteményben: 269 kJ / 64 kcal, 1,3 g fehérje, 6 g szénhidrát, 3,6 g zsír
Mézes csillag
Hozzávalók úgy negyven darabhoz: 25 dkg rozsliszt, 12 dkg méz, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 csomag mézeskalácsfűszer, fél csomag sütőpor. A díszítéshez 40 db egész hántolt mandula.
Elkészítés:
A mézet, cukrot és a vajat egy lábosban közepes lángon kevergesse addig, amíg a vaj megolvad. Majd vegye le a tűzről és hagyja hűlni. Közben egy tálban keverje össze a rozslisztet, a mézeskalács-fűszert, a sütőport és a tojást, majd öntse hozzá a mézes masszát is. Az így kapott tésztát körülbelül 30 percig pihentesse szobahőmérsékleten. Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsa fél centiméter vastagra, és formával szaggasson kis csillagokat belőle. A csillagokat helyezze sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mindegyik közepébe tegyen egy-egy szem mandulát. Közben melegítse elő a sütőt és a csillagokat 160 °C-on körülbelül 15 percig süsse. A kész kekszeket süteményes dobozban fél alma mellett tárolja.
Tipp: * Manduladíszítés helyett sütés előtt cukros mázzal is boríthatja a csillagokat, így azok téli hangulatban fognak ragyogni. A mázhoz egy tojásfehérjét keverjen össze két evőkanál porcukorral, majd ezzel kenje meg a csillagok tetejét.
Tápanyagtartalom egy süteményben: 262 kJ / 62,5 kcal, 1,6 g fehérje, 8 g szénhidrát, 2,4 g zsír
Datolyatallér
Hozzávalók mintegy harminc darabhoz: 40 dkg szárított datolya, 2 teáskanál fahéj, 2 evőkanál 100 %-os narancslé. A díszítéshez 8 evőkanál csokoládéreszelék, 5 dkg dió.
Elkészítés:
A datolyákat magozza ki, vágja apró darabokra, majd darálja le. Az így kapott pépet keverje össze fahéjjal és narancslével. Nedves kézzel készítsen a masszából kis gombócokat, majd lapítsa le őket. A tallérokat forgassa meg csokoládéreszelékben, és nyomjon mindegyikbe egy fél diót. Száraz helyen hagyja megszáradni a sütiket.
Tipp: * Ha kimagozott datolyát vesz, nem kell a magozással vesződnie!
Tápanyagtartalom egy süteményben: 256 kJ / 61 kcal, 0,3 g fehérje, 10,5 g szénhidrát, 1,7 g zsír
Kókuszgolyó
Hozzávalók nagyjából harminc darabhoz: 20 dkg kókuszreszelék, 6 közepes méretű tojás fehérje, 4 evőkanál barnacukor, 3 dkg liszt, 1-2 teáskanál citromlé, egy adag kávé, pár csepp rumaroma vagy fél dl cukrászrum.
Elkészítés:
A kókuszreszeléket három tojásfehérjével, a citromlével, a barnacukorral és körülbelül kétdekányi liszttel egy lábosban alaposan keverje össze. Helyezze a masszát a gázra, és kis lángon kevergesse pár percig, ezalatt adja hozzá a kávét és a rumot, vagy ízesítse pár csepp rumaromával. A tűzhelyről levéve adja hozzá a maradék lisztet és tojásfehérjét. Nedves kézzel formáljon kis golyókat és helyezze őket sütőpapírral bevont tepsire. A golyókat 100 °C-on körülbelül 30 percig szárítsa.
Tipp: * Pár csepp ételfestékkel változatos, különleges színű kókuszgolyókat készíthet! * Ha a sütője nem légkeveréses, a szárítást kitámasztott sütőajtó mellett végezze! * A kész kókuszgolyókat papír desszertkapszlikban tálalhatja.
Tápanyagtartalom egy süteményben: 260 kJ / 62 kcal, 1,2 g fehérje, 3,8 g szénhidrát, 4 g zsír
Miért egészséges?
Datolya
Ez a délről származó szárított gyümölcs szintén gazdag jótékony hatású rostokban. Káliumból, vasból és B-vitaminból is jelentős mennyiséget tartalmaz. Könnyen emészthető, mindemellett vérnyomáscsökkentő, nyugtató hatású. Uzsonnaidőben pár szem datolyával percek alatt egészségesen csillapíthatjuk éhségünket.
Méz
A méz a természet egyik nagy ajándéka. 70-80%-ban invertcukrot (gyümölcs- és szőlőcukor keveréke), enzimeket, szerves savakat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő és betegségmegelőző hatása bizonyított.
Kókuszdió
A kókuszdió belső fehér része - amelyből a kókuszreszelék is készül - rendkívül gazdag magnéziumban és vasban, amelyek agyunk működését serkentik. Tartalmaz még szelént is, amely antioxidáns hatásánál fogva fontos elem a tumoros betegségek megelőzése szempontjából. Telített zsírsavai ellenére pozitív hatással van az emésztőrendszerre és a szívre, nem segíti a koleszterin lerakódását az erekben.
Mandula
A mandula kiemelkedően sok (nagyjából egyötödnyi) fehérjét, több mint 50% zsírt és rengeteg rostot tartalmaz. Nagyon gazdag kalciumban, magnéziumban és E-vitaminban. Rendkívül nagy mennyiségű arginin nevű aminosav található benne, mely jótékony hatással van a szívre. Gyakran használják kozmetikai célokra is.
Fahéj
A fahéjfa kérgéből nyert, széles körben elterjedt és kedvelt fűszer, a téli sütemények gyakori ízesítője. Illóolajainak köszönhetően jót tesz a különféle gyomor- és emésztési panaszok esetében. Kismértékben étvágynövelő hatása is van.
|