Életreform az egészségért
2005.09.25. 10:18
A következőkben a reform konyha alapjaiba és az egészséges táplálkozás főbb alapelveibe nyújtunk betekintést.
Napjainkban az embereknek egyre kevesebb ideje marad odafigyelni a helyes és változatos táplálkozásra, ez sokaknál súlygyarapodáshoz, rossz közérzethez, fáradékonysághoz, és számos betegséghez vezethet. Számtalan tanulmány és értekezés született már a helyes táplálkozásról, és bizony nehéz feladat kiigazodni a sokszor egymásnak ellentmondó irányelvek között. Minden ember egyedi, és így táplálkozási szokásaink eltérőek lehetnek. Tekintettel arra, hogy mint minden ezen a világon, mi is változunk, ezért folyamatosan változnak, finomodnak, fejlődnek szempontjaink is.
A következőkben a reform konyha alapjaiba és az egészséges táplálkozás főbb alapelveibe nyújtunk betekintést.
A reformkonyha kifejezés jelöli az összes olyan empírikusan kifejlődött egészségvédő diétát, melynek alapja az egyes tápanyagok teljesértékűsége és arányos bevitele. Ide tartozik az ún. "Vollwertkost", a laktovegetárius étrend, a makrobiotikus étrend, a Bircher Benner-féle étrend, az ájurvédikus táplálkozási mód, stb. A reformkonyha alapelve, hogy kerüli a vegyszerekkel kezelt és génmanipulált növények használatát, a cukrot, a túl sok fűszert, a koffeint, és más izgató anyagokat. Az étkezéseket úgy állítja össze, hogy elegendő tápanyagot tartalmazzanak a megfelelő összetételben, és segítsék az emésztést. Manapság egyre jobban a reformétkezéshez tartozik a vegetáriánus étrend is, de nem vallási, vagy morális szempontból. Senkit sem beszélünk le arról, hogy húst egyen, de azzal talán a legtöbben egyetértenek, hogy a naponta háromszori húsfogyasztás minden szempontból túlzott, megterheli a szervezetet, mi több, az elhízás veszélyét is növeli. Étkezzünk tehát változatosan! Minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok alkalmazásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg új ételeket, ne legyenek előítéleteink! A sokszínű változatosan összeállított ételsorok biztosítják mindenki számára a szükséges tápanyagokat. Az étkezések ne legyenek túl bőségesek, napi 4-5 alkalommal egyenletesen osszuk el a napi táplálék mennyiséget. Nyugodtan kényelmesen étkezzünk, lehetőleg azonos időpontokban. Nem kevésbé fontos az sem, hogy nyugodt, harmonikus és barátságos légkörben fogyasszuk el az ételeket. Ha étterembe megyünk, keressünk olyan helyeket, amelyek étlapja azon törekvésüket tükrözi, hogy ételeiket a legszakszerűbben, a konyhaművészet elvárásainak messzemenően megfelelve készítik el, ugyanakkor a reform konyha szabályait betartva egészséges és tápláló alapanyagokat használnak
|